En liten (?) Bli-med-barn-skola

Jag började använda mig av NaturalCycles i slutet av 2015, då som preventivmedel efter att jag slutade med p-piller. Sedan dess, och sedan vi våren 2018 besämde oss för att vi ville skaffa barn så har jag läst på otroligt mycket om fertilitet, kvinnokroppen och menscykeln. Tänkte att jag kunde passa på att sammanfatta lite av vad jag går på för information (eftersom det finns himla mycket där ute!)
 
Innan jag började med NC trodde jag att man kunde bli gravid så fort man hade oskyddat sex, men i själva verket är det ca 6 dagar per menscykel som man har chans att bli gravid. Ägget som släpper när man har ägglossning lever nämligen bara i ca 24 timmar och efter det är befruktning omöjlig. Spermier, däremot, kan leva ca 5 dagar och vänta in ägget. (1) Med andra ord så gäller det att ha sex innan och så nära inpå ägglossningen för att inte missa chansen. 
 
Eftersom jag har oregelbunden menscykel så innebär ju ovanstående att det är svårt att veta exakt när ägglossningen kommer ske och att planera inför detta. Någon med regelbunden cykel som kan ställa klockan efter mensen har ju rimligtvis lättare att pricka in ägglossningen som bör ske kring samma cykeldag varje månad - men det är inte kört för det!
Nära ägglossningen kan ens flytningar bli annorlunda. Fertilt livmodershalssekret blir klarare och segare i konsistensen, och brukar liknas med rå äggvita, "äggviteflytningar". (2) Det sker också mycket med hormonerna i kroppen kring ägglossning.
 
Bild från Clearblue.
 
Av stort intresse här är luteiniserande hormonet, LH, (den rosa linjen) som i samarbete med östrogen och follikelstimulerande hormon, FSH, säger åt ett moget ägg att lossa. LH är nämligen det hormon som mäts med ägglossningstester. (3) Som synes går nivåerna från låga till mycket höga snabbt, för att sedan lika snabbt gå ned igen. Ägglossningen sker ca 24 till 36 timmar efter "peaken". (4) Olika test fungerar lite olika, men går ut på att hitta den höga koncentrationen av LH i urinen. Beroende på när på dygnet man tar testet (till skillnad från graviditetstest så gäller inte morgonurin, utan brukar visa bättre på eftermiddagen) så finns det till och med en risk att man missar hela stegringen. Jag har både fått nästan överdrivet positiva tester, och missat peaken, medan andra kan se en något mer långsam stegring över flera dagar.
 
Testlinjen (vänster) är mycket starkare än kontrollinjen (höger) = positivt test!
 
Ett positivt ägglossningstest och äggviteflytningar behöver dock inte betyda att ägglossning faktiskt skett! Ett säkert sätt att veta att ägglossning har skett är att temperaturen ökar. Genom att mäta sin temperatur det första man gör varje morgon (helst vid samma tid och under samma förutsättningar) med en termometer som mäter två decimaler (BBT-termometer) går det att märka att tempen höjs i genomsnitt 0,3 grader. Detta pga att hormonet progesteron ökar, och detta sker endast efter ägglossningen. (5) Detta hormon produceras nämligen av den så kallade gulkroppen som blir kvar efter äggblåsan när ägget har släppts. (6)
 
Sen då? Sen börjar väntan på BIM (beräknad icke mens för förväntad första dag av utebliven mens) eller det som på engelska kallar för TWW "two week wait", eftersom det i genomsnitt är 14 dagar mellan ägglossning och mensen. Tiden mellan ägglossning och mens kallas lutealfasen och är i själva verket mellan 10 och 16 dagar lång. Variationen är dock väldigt liten mellan cykel och cykel, även om det kan skilja sig mellan person till person. (7) En person med oregelbunden cykel kan ändå räkna med att ägglossning skedde ungefär lika långt innan mensen oavsett om cykeln var 25 eller 50 dagar lång. 
 
Min tempkurva när jag blev gravid! En app som NaturalCycles hjälper till att hålla koll på temperaturer och tester.
 
Ett barn kan uppenbarligen bli till även om man inte håller på att tempa och testa, men underlättar ju för de med oregelbundna cykel eller för de som kanske haft svårt att bli med barn. Många kanske misstänker att de är gravida först när mensen är sen, och då passerar ju dessa två veckor som vilka veckor som helst. Men för de som har stenkoll så kan de veckorna vara olidligt långa. I skrivande stund befinner jag mig själv där, och komponerar detta inlägg som ett slags sett att distrahera mig själv... 
 
När ägglossning har skett och spermier har kommit fram till ägget så är det bara en endaste spermie som kan tränga igenom äggets yta och befrukta det, därefter blir ytan hård och släpper inte in fler simmare. (8) Ägget påbörjar därefter sin färd genom äggledaren mot livmodern, där den sedan ska fästa sig i livmodersslemhinnan. Det tar ca 4-5 dagar att komma till livmodern, och ett befruktat ägg behöver skicka ut signaler att det är på väg, för att slemhinnan ska förbereda sig för att ta emot ägget så att det kan fästa. Ett hormon som kallas för humant koriongonadotropin, hCG, börjar därför utsöndras från det befruktade ägget efter att det har delat på sig några gånger, och det är detta hormon som ger plusset på stickan så småningom. 
Det är dock inte helt enkelt för ägget att fästa, utan är en komplicerad process där cellerna i ägget och cellerna i slemhinnan normalt inte kan fästa i varandra. Sedan beter sig ägget som tumörceller som "invarderar" slemhinnan tills att ägget borrat in sig ordentligt och bildar en moderkaka. Livmodern försvarar sig även mot ägget, för om det skulle tränga in för djupt så är det heller inte bra. Så både ägget och livmodern producerar enzymer som kan "kriga" mot varandra! (9) Inte så konstigt att exempelvis endast 40% av IVF-försök resulterar i en graviditet (10), och man skulle kanske kunna tänka sig att det är liknande siffror för icke-IVF? Oftast så märker man ju inte att ett befruktat ägg inte fäst, eftersom det stöts ut och man får mens som vanligt. 
När ägget fäster kan det även komma lite blod, så kallad implantationsblödning, nidblödning eller vidhäftningsblödning. Det är vanligt förekommande, men man behöver inte få någon blödning för att ägget ska ha fäst. (11) Moderkakan börjar nu att producera stora mängder hCG för att förbereda kroppen på att planera för en graviditet och att mensen inte ska komma. (12)
Det är nu det går att få sitt plus på stickan, men vägen dit är onekligen inte helt lätt.